Αποκαρδιωτική εικόνα παρακμής στο Παλατάκι Χαϊδαρίου (photos)

1pal

Ένα ιστορικό κτήριο, όχι μόνο για το Χαϊδάρι, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, καθώς όχι μόνο έχει βανδαλιστεί με γκραφίτι, αλλά και στο σημείο κοιμούνται άστεγοι συμπολίτες μας. Στην ίδια κατάσταση και το Κτήριο Γύζη.

Η αυτοψία του HaidariNews.gr στο ιστορικό Παλατάκι Χαϊδαρίου ανέδειξε άσχημες εικόνες, που σε καμία περίπτωση δεν τιμούν τον Δήμο και την πόλη μας.

Ιστορικά, το Παλατάκι αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής ρομαντικού ιστορισμού με νεογοτθικά στοιχεία. Βασικά του χαρακτηριστικά είναι ο φρουριακός χαρακτήρας (επάλξεις, γωνιακοί πύργοι, στενά παράθυρα), οι ραδινές αναλογίες και τα γοτθικίζοντα διακοσμητικά στοιχεία (παράθυρα επιστεφόμενα από οξυκόρυφα τόξα, εξωτερικός κεραμοπλαστικός διάκοσμος, διαμόρφωση επάλξεων και γωνιακών πυργίσκων). Λέγεται ότι οικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα ως εξοχική κατοικία.

Μάλιστα, στον ευρύτερο χώρο που βρίσκεται το Παλατάκι, έγινε η γνωστή μάχη του Χαϊδαρίου, τον Αύγουστο του 1826, όπου ο Γ. Καραϊσκάκης με τα στρατεύματά του, συνεπικουρούμενος από τον φιλέλληνα Φαβιέρο με τις δυνάμεις του, επιτέθηκαν στον Κιουταχή που πολιορκούσε την Ακρόπολη.

2pal

Το 1976 ο Πύργος Παλατάκι χαρακτηρίστηκε ως «Οίκημα χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας» και το 1979 ο περιβάλλον χώρος κηρύχθηκε «Διατηρητέος ιστορικός τόπος».

Εν έτει 2017 όμως, φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί πλήρως η προστασία και η φύλαξη του.

Μάλιστα, στο μόλις λίγα μέτρα από το σημείο όπου «διαμένει» και κοιμάται ο αστεγος, βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χαϊδαρίου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου, καθώς επίσης και το Δημαρχείο Χαϊδαρίου.

3pal

Παράλληλα, βανδαλισμοί μπορούν να παρατηρηθούν και στο ιστορικό κτήριο του Νικόλαου Γύζη. Η Δημοτική Αρχή καλείται να κάνει δραστικές κινήσεις, ώστε να ανακτήσει το Παλατάκι την χαμένη αίγλη του και να μην θυμίζει «βομβαρδισμένο» τοπίο, καθώς επίσης και να βοηθήσει ουσιαστικά τους αστέγους που διαμένουν εκεί, ωστε το χειμώνα να προστατευτούν από τις αντίξοες συνθήκες.

5pal

4pal

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *