Ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου έκοψε την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα (photos)

pontioi_pita_1

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014, η εκδήλωση κοπής της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου.

Τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου, καθώς και οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, έδωσαν τις ευχές τους και παρακολούθησαν το γιορταστικό πρόγραμμα που με πολύ αγάπη ετοίμασαν τα μέλη των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου.

pontioi_pita_4

Την εκδήλωση προλόγισε το μέλος του συλλόγου Αντιγόνη Κυριακάκη και στη συνέχεια χαιρέτησε η πρόεδρος Γιωργία  Ερμίδου τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«….Με χίλιες θερμές και εγκάρδιες ευχές για υγεία, αγάπη, ειρήνη, δημιουργία και ευτυχία, αλλά και την ελπίδα να είστε κοντά μας κάθε χρόνο, να μοιραζόμαστε μαζί σας τις γιορτινές αυτές στιγμές της καινούργιας χρονιάς, σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την αγάπη και τη στήριξή σας, στις προσπάθειες που κάνουμε να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Δύσκολο έργο για μας τους νεώτερους η διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και εθίμων μιας πατρίδας που γνωρίσαμε και λατρέψαμε μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων μας, από τις σελίδες των βιβλίων, τους στίχους των τραγουδιών που μάθαμε να σιγοτραγουδάμε στη γλώσσα των προγόνων μας, αλλά και μέσα από τους λεβέντικους ποντιακούς χορούς, που περήφανα χορεύουμε από τα πρώτα βήματα της ζωής μας.

Δύσκολος και άνισος ο αγώνας για όλους εμάς, που αγωνιζόμαστε μέσα από τους συλλόγους μας να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς, μέσα σε μια κοινωνία απαξίωσης και ισοπέδωσης των ανθρώπινων αξιών, με μοναδικά όπλα τη μνήμη απέναντι στη λησμονιά, την αγάπη και το πάθος για τη διατήρηση της ιστορικής μας καταβολής.

Κοντά μας, αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, είναι τα παιδιά του χορευτικού μας, τα οποία με αγάπη και σεβασμό στην ιστορική τους καταβολή και στον απαράμιλλο πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού, δίνουν και αυτά με το δικό τους τρόπο τον αγώνα για τη συνέχιση της παράδοσης, προσπαθώντας να διαφυλάξουν τη βαριά κληρονομιά που τους κληροδότησαν οι πρόγονοί τους.

Ανεκτίμητη και απαραίτητη αναμφίβολα και η δική σας παρουσία στα καλέσματά μας και η συμβολή σας, με κάθε τρόπο, στον αγώνα αυτό.

Απαραίτητη, σίγουρα, όλα αυτά τα χρόνια της σημαντικής και δημιουργικής πορείας του συλλόγου μας και η στήριξη της πολιτείας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία όμως δυστυχώς δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια και αυτό δυσχεραίνει τραγικά τη λειτουργία του συλλόγου μας.

Όμως εμείς, βάζοντας στην άκρη τις όποιες πικρίες και πολλές φορές την πλήρη απογοήτευση που αισθανόμαστε από την άνιση αντιμετώπιση απέναντι στο σύλλογό μας, παλεύουμε με μοναδική οικονομική στήριξη αυτή των μελών και των φίλων του συλλόγου, όπως είναι η μικρή ετήσια συνδρομή,  η παρουσία σας στις βραδιές που διοργανώνουμε με πολύ μικρό οικονομικό κόστος, τα χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά παζάρια στην αίθουσα του συλλόγου, καθώς και η αγορά διάφορων μικρών αναμνηστικών του συλλόγου.    

Σήμερα, μέσα από την εκδήλωση αυτή, δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο έργο και στις δράσεις του συλλόγου μας, γιατί πιστεύω ότι είναι πλέον γνωστά σε όλους.

Απλά θα ευχηθώ, το έργο αυτό που παράγεται στο σύλλογό μας, αλλά και σε όλους τους συλλόγους σε κάθε γωνιά της γης, να συνεχίσει να ομορφαίνει τη ζωή μας και να μας δίνει δύναμη και κουράγιο να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις εκείνες για τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ας αφήσουμε λοιπόν την παράδοση να ομορφύνει τη γιορτινή αυτή μέρα και μέσα από την ποντιακή μας διάλεκτο, το παραμύθι, το χορό και το τραγούδι, να καλωσορίσουμε την καινούργια χρονιά με λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα…»

Ακολούθησε η παρουσίαση του παραμυθιού σε ποίημα, στην ποντιακή διάλεκτο, με τίτλο «Τη ανεράδας η λαλία», σε κείμενα και σκηνοθετική επιμέλεια Ηλία Υφαντίδη, από το μικρό χορευτικό του συλλόγου και αφηγήτρια την Άννα Καλαϊτζόγλου.

pontioi_pita_3

Η συγκίνηση και το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων αγκάλιασε με αγάπη τα μικρά παιδιά του συλλόγου, ανταμείβοντάς τα για τις προσπάθειες που κάνουν, στηρίζοντας έμπρακτα το έργο του συλλόγου για τη διάσωση και διάδοση της παράδοσης και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού.

Στη συνέχεια τα τρία χορευτικά τμήματα του συλλόγου παρουσίασαν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκαν από όλους, κάνοντας για άλλη μια φορά περήφανα όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου και ιδιαίτερα τους γονείς που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Την επιμέλεια των χορευτικών είχε η χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Σοφία Σαββουλίδου, με σημαντικό έργο στα ποντιακά δρώμενα και ιδιαίτερη απήχηση στα μέλη όλων των χορευτικών των συλλόγων στους οποίους διδάσκει.

Τα χορευτικά συνόδεψε στη λύρα ο Ηλίας Υφαντίδης, μεγάλο κεφάλαιο του καλλιτεχνικού ποντιακού χώρου και επί σειρά ετών λυράρης του συλλόγου και στο νταούλι ο Παναγιώτης Κοπαλίδης.

pontioi_pita_2

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο π. Ιγνάτιος, από την ενορία της Αγ. Μαρίνας και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ευχές των εκλεκτών προσκεκλημένων, κλείνοντας για άλλη μια φορά την καθιερωμένη εκδήλωση του συλλόγου, η οποία αποτελεί ουσιαστικά και την έναρξη της καινούργιας χρονιάς.

Την όμορφη και ζεστή, κατά γενική ομολογία εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Κώστας Παπαντωνίου, ο αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου Τάσος Λυμπέρης εκ μέρους του δημάρχου, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Παναγιωτάτος και Πέτρος Καραβίτης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κώστας Καράμπελας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ιωάννα Πανταλάκη – Ανδριανοπούλου και Στέλιος Μαριδάκης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι» Θοδωρής Σπηλιόπουλος, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Μιχάλης Σελέκος, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αθηνά Μπούτση, οι δημοτικοί σύμβουλοι Άρης Πανόπουλος, Σάββας Βαρυτιμιάδης, Φώτης Μαραβέλιας, και Σοφοκλής Αλέπης, ο πρόεδρος του «Ψωμιάδειου Πολιτιστικού Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού Δημήτρης Χριστοφορίδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και επίτιμος πρόεδρος των ποντιακών ομοσπονδιών Ευρώπης και ΗΠΑ – Καναδά Χρήστος Γαλανίδης, ο πρόεδρος του ΟΣΚ Ηρακλής Δρούλιας, ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ Ανδρέας Μποζίκας, ο πρ. δήμαρχος Χαϊδαρίου Κυριάκος Ντηνιακός, ο συγγραφέας και ποιητής της ποντιακής διαλέκτου Κυριάκος Σαχανίδης, οι αντιδήμαρχοι Περιστερίου Σάββας Αβραμίδης και Σάκης Ζορμπίδης, η διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου Αγγελική Γκανά, πρόεδροι και εκπρόσωποι των ποντιακών συλλόγων Αγ. Βαρβάρας, Κορυδαλλού, Καρέα – Βύρωνα, Πετρούπολης, Καματερού, Μαγούλας, της Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω, του Συλλόγου Ποντίων Αιγάλεω ‘‘Αξέχαστες Πατρίδες’’, της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας του ΣΠοΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων, της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, της Ένωσης Μακεδόνων Δυτικής Αττικής, του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, του Συνδέσμου Νεοφωκαέων Προσφύγων, της Ένωσης Κρητών Χαϊδαρίου, του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής, του Κέντρου Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτικής Αττικής,του παραρτήματος Χαϊδαρίου της Εθνικής Αντίστασης και των Αθλητικών Ομίλων Χαϊδαρίου «Θρίαμβος» και «Πήγασος».

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *