«Όραμα Δημιουργίας» Ποιο είναι το όραμά μας-Τι θέλουμε να δημιουργήσουμε

tziotis

Του Γιώργου Τζιώτη (Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε., Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χαϊδαρίου με το συνδυασμό «Όραμα Δημιουργίας-Ηρακλής Δρούλιας)

Με την οικονομική, και όχι μόνο, κρίση να μαστίζει τη χώρα μας, όλοι μας, πρέπει να επανατοποθετηθούμε σε βασικά θέματα της καθημερινότητάς μας, που μέχρι χθες ήταν αυτονόητα ή ακόμα και αδιάφορα. Ένα από αυτά είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ρόλος της. Θέμα σίγουρα αυτονόητο για κάποιους αλλά και αδιάφορο για άλλους.

Για τους περισσότερους η τοπική αυτοδιοίκηση ταυτίζεται με την καθαριότητα, τις πλατείες, τους χώρους άθλησης και αναψυχής, με εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου κ.α. Υπηρεσίες και δραστηριότητες αναμφίβολα πολύ σημαντικές για τους πολίτες ενός Δήμου. Αλλά υλοποιούνται σωστά? Και είναι οι μόνες?

Δεν θα σταθώ ιδιαίτερα στο αν οι παραπάνω υπηρεσίες υλοποιούνται σωστά. Είναι βέβαια εμφανές ότι το Χαϊδάρι, ακόμα και σε αυτούς τους παραδοσιακούς τομείς υπηρεσιών, έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με άλλους όμορους δήμους, αν και είχε όλες τις προδιαγραφές για την καλύτερη ποιότητα παροχής τους (αρκετοί διαθέσιμοι ελεύθεροι χώροι προς αξιοποίηση, πολιτιστικά μνημεία, πολιτιστικούς συλλόγους κλπ). Θα σταθώ όμως στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος : Είναι οι μόνες?

Μετά την οικονομική κρίση, η οποία επέφερε την κατεδάφιση του οικονομικού μοντέλου των προηγούμενων ετών, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητο να επαναπροσδιοριστεί. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται πια, όχι μόνο να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες της στον τόπο κατοικίας τους, αλλά και κατάλληλες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Να διαδραματίσει το δικό της ρόλο στην δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο. Αποτελεί δε στρατηγικό πλεονέκτημα του Χαϊδαρίου το ότι αποτελεί πύλη εισόδου προς την πόλη της Αθήνας.

Παρεμβάσεις και βελτιώσεις στις αστικές υποδομές (οδικό δίκτυο, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων, καθαριότητα), στις υποδομές εκπαίδευσης, στις συγκοινωνίες, στη στάθμευση, παρεμβάσεις αισθητικής συνοικιών, αναβάθμισης δημοσίων υπηρεσιών και δημοσίων κτηρίων δημιουργούν ένα φιλικό περιβάλλον προς κάθε νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα τονώνουν την υφιστάμενη τοπική αγορά. Οι παραπάνω παρεμβάσεις με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση της συνεργασίας του Δήμου με τους επαγγελματίες της περιοχής, είτε για την προβολή τους είτε για την ενημέρωσή τους, μπορούν να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

Όλα αυτά βέβαια χρειάζονται πόρους, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν μέσα από την Αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ προς όφελος του Δήμου αλλά και από την αξιοποίηση ιδίων πηγών εσόδων. Το σημαντικότερο όμως που χρειάζεται είναι άνθρωποι με όραμα, τεχνοκρατικές ικανότητες, πνεύμα συνεργασίας και δημιουργίας. Είναι λοιπόν απαραίτητός ένας στρατηγικός σχεδιασμός με μια ομάδα νέων ανθρώπων, επιστημονικής και επαγγελματικής επάρκειας, που μπορεί να εκπονήσει και να υλοποιήσει το σχέδιο «Χαϊδάρι 2020».

Όντας και εγώ γέννημα θρέμμα του Χαϊδαρίου, με τις ανάγκες του και τα προβλήματά του, θα συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια με τον συνδυασμό «Όραμα Δημιουργίας» του Υποψήφιου Δημάρχου Ηρακλή Δρούλια, έμπειρου επιστήμονα με διοικητικές ικανότητες, για να δημιουργήσουμε το Χαϊδάρι που μας αξίζει.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *